Saudaraku... My Kins...

Kerana Kepingan Not Berwarna Itu... Because Of The Coloured Notes...


Si botak kelelahan. Semalam cuba menghapuskan serangan virus akibat kegatalan tangan Anak Pokcik Stopa. Tiba tiba tangan si botak pula yang jadi gatal untuk meneroka laman sesawang utusan. Tertarik dengan satu artikel di bawah kategori hiburan. Si botak tertarik dengan artikel yang satu ini.  Bukan Eksploitasi Kisah Zaiton.

                             

Apa yang menarik? Zaiton Sameon merupakan seorang penyanyi terkenal pada penghujung 1980an. Dia mula menempa nama sebagai penjual suara yang hebat menerusi lagu; Menaruh Harapan. Lagu ciptaan A.Ali ini sangat berkesan sehingga Zaiton yang lebih dikenali sebagai Eton mula diterima oleh masyarakat. Eton mula berjaya di dalam kareernya. Namun Eton terlibat di dalam kemalangan pada 1990 dan namanya mula merudum sehingga dia terdampar di pinggir kemahsyuran yang pernah menjulang namanya.

Si botak terkesima saat ayat ini dipetik oleh artikel yang tersiar di Utusan, "Salah satu cara membantu Zaiton ialah dengan menerbitkan filem ini. Kami beri dia RM10,000 untuk menjual kisah suka dukanya sebagai penyanyi dalam filem ini." Perlukah? Perlukah ayat sebegini dipaparkan untuk tatapan umum? Apakah penderitaan serta kedukaan Eton hanya bernilai RM10 000?

Si botak makin sedih. Orang orang berwang akan sibuk mengwar warkan betapa banyak nilai sesuatu benda yang mereka beli. Semua ini sudah jadi ikutan. Setiap kali replika cek hendak diserahkan kepada mereka yang memerlukan, pasti kerlipan lampu kamera akan menerangi.


إِن تُبْدُواْ ٱلصَّدَقَاتِ فَنِعِمَّا هِيَ وَإِن تُخْفُوهَا وَتُؤْتُوهَا ٱلْفُقَرَآءَ فَهُوَ خَيْرٌ لَّكُمْ وَيُكَفِّرُ عَنكُم مِّن سَيِّئَاتِكُمْ وَٱللَّهُ بِمَا تَعْمَلُونَ خَبِيرٌ

Jika kamu menampakkan sedekah(mu), maka itu adalah baik sekali. Dan jika kamu menyembunyikannya dan kamu berikan kepada orang-orang fakir, maka menyembunyikan itu lebih baik bagimu. Dan Allah akan menghapuskan dari kamu sebagian kesalahan-kesalahanmu; dan Allah mengetahui apa yang kamu kerjakan.
Al Baqarah:271


Suka si botak nak bawa kisah ini kepada satu nikmat yang si botak terima. Di dalam hidup si botak kini, terdapat anak anak muda yang bersedekah tenaga, masa serta wang ringgit tanpa perlu hebohkan keseluruh dunia. Mereka dengan penuh ikhlas memudahkan hidup si botak. Tanpa sebarang rungutan mereka menjadikan hidup si botak senormal mungkin. Mereka tak pula panggil wartawan tiap kali membeli sekotak suria buat si botak. Mereka langsung tak perlu rakaman oleh jurugambar surat khabar tiap kali membersihkan rumah si botak. 

Si botak dedikasikan artikel ini khusus buat anak anak muda yang tidak tewas dengan godaan not not berwarna itu...
Anak anak Pokcik Stopa (yang berkaca mata itu Quejai & di sebelahnya Kucai)

         
           Anak Abang Sharif (Fadel)                          Anak Budin (Zam)

Orang Portugal (Wan)

Mungkin dah tiba masanya kita belajar dari anak anak muda. Mereka lebih mengerti apa yang disampaikan Muhammad SAW. Kita telah terlalu hanyut dek kerana kepingan not berwarna itu...

 ........................................................................................................

Si botak is breathless. Since yesterday trying to get rid of the virus invited by Anak Pokcik Stopa. Suddenly si botak's felt drawn to visit the Utusan's website. Si botak was attracted to one particular article under the entertainment category.  Bukan Eksploitasi Kisah Zaiton.




What is so interesting? Zaiton Sameon was a famous singer at the end of 1980's. She started off as a singer through; Menaruh Harapan. This particular song written by A.Ali  was so affective till it brought Zaiton whom better known as Eton to stardom. Eton began to excel in her career. Yet Eton was in a fatal accident in 1990 and her name started to fade away till she finally outcasted at the tip of the fame once lifted up her name. 


Si botak was stunned as this very sentence quoted by the artcle as published in Utusan, "Salah satu cara membantu Zaiton ialah dengan menerbitkan filem ini. Kami beri dia RM10,000 untuk menjual kisah suka dukanya sebagai penyanyi dalam filem ini.(roughly translated as, we paid her (Eton) RM10 000 for her life story)" Is it really necessary? Does this sentence need to be published to public's eye? Does Eton's sufferings worth only RM10 000?


Si botak is more torn. Those with money are so busy flaunting how much they'd spent on things they've bought. This is a trend. Each time the replica of a cheque given away to the needy, the camera flash must be there to shine it.


إِن تُبْدُواْ ٱلصَّدَقَاتِ فَنِعِمَّا هِيَ وَإِن تُخْفُوهَا وَتُؤْتُوهَا ٱلْفُقَرَآءَ فَهُوَ خَيْرٌ لَّكُمْ وَيُكَفِّرُ عَنكُم مِّن سَيِّئَاتِكُمْ وَٱللَّهُ بِمَا تَعْمَلُونَ خَبِيرٌ
If you proclaim your voluntary almsgivings, it is a fine thing; but if you conceal them, and give them to the poor, that is even better for you; and it will absolve you of your evil deeds. God is aware of what you do.
Al Baqarah:271

Si botak would love to take this story to a blessing that si botak has enjoyed and rejoiced all these while. In si botak's life, there are a bunch of young lads who has contributed their energies, times as well as money without the need to shout it out loud. They sincerely making si botak's life much more easier. With no complaints, they have turned si botak's life as normal as it could be. They did not invite any reporter as they bought a pack of Suria for si botak. They were definitely not in the need of a photographer's presence as they help to clean the house.



Si botak dedicates this article speacially for the young lads who do not fail by the temptation of the coloured notes... 

Anak anak Pokcik Stopa (the specky one is Quejai & Kucai next to him)

   Anak Budin (Zam)                        Anak Abang Sharif (Fadel)

 
Orang Portugal (Wan)

Maybe it is time for us to learn from the younger ones. They understand more of what had been taught by Muhammad SAW. We have been to drift too far because of the coloured notes... 
22 Responses
  1. ckLah Says:

    Salam Aik Botak...
    ckLah sering diundang menjadi pengacara dalam majlis jabatan tertentu.
    Apabila ada adegan menyerahkan bantuan atau cek... kLah terpaksa melambatkan majlis apabila ada sesi mengambil gambar dengan cek atau 'habuan bantuan' tu...

    Saat begitu....memang terasa 'kepura-puraannya'. Meski hati menyampah melihatnya, suara dan senyum dipentas kena kontrol juga...
    :)


  2. ckLah Says:

    Alaa...tertaip 'Aik' pula lah 'Adik'!!!


  3. mama zharfan Says:

    salam ziarah...me blogwalking :) nice blog:)


  4. ummu Says:

    salam saudara
    terkesan dengan citra anak2 muda ini..semasa mendengar kisah Moeha di IKIM.fm suatu masa dulu,saya terus bersemngat nak 'hidup'.Suami suruh cari tentang saudara sampai terjumpa blog saudara.


  5. mOEha Aziz Says:

    salam cekgoo,

    wah... musti lunbak merdu suaranya... :)tentang bg cek, itulah kenyataannya kan..? :(



    salam mama zharfan,

    terima kasih kerana singgah... :)



    salam ummu,

    si botak juga banyak belajar dari akak... terima kasih... :)


  6. CT Says:

    Salam Muha,

    Sorry aunty terlewat sampai. Selalu juga aunty lihat dalam T.V apa yang Muha ceritakan ini...ya laaah kalau tak pegang cek & tunjukkan pada ramai apa yang telah dilakukan, pasti tak ada yang tahu...tak tahu lah apa motive sebenar...kita anggap sajalah ia sebagai motivasi untuk yang lain menderma ;) tapi mengenai artikel kisah Zaiton Sameon tuu...aunty pun tak setuju, memang tak sepatutnya diceritakan semua itu. Sampaikan salam aunty pada anak2 muda yang telah banyak membantu Muha...Tahniah kpd mereka & keep up the good work!


  7. Dlm hadis ada diceritakan ttg seorg pelacur dimaafkan dosa dan dimasukkan syurga lantaran menghilangkan dahaga seekor anjing.

    Dalam hadis yg lain pula ada kisah seorg hartawan yg dermawan telah dimasukn ke neraka lantaran menderma krn nama.

    p/s= ikhlas yg dinilai oleh Allah.

    salam kenal dari saya


  8. Penabahari Says:

    Doa ayahanda buat anakanda Moeha..semoga tabah dan sihat sentiasa.


  9. AbGJaS Says:

    Salam sdr moeha,
    Abgjas percaya, budak2 muda yg sering membantu sdr digerakkan hati mereka oleh Allah.

    Kerana Allah telah berjanji tidak membebankan seorang melainkan mengikut kadar kemampuannya..


  10. arsaili Says:

    salam ramadan dan selamat berpuasa bro..moga sihat selalu....


  11. CT Says:

    Semuga Anakanda Muha Sentiasa Di Dalam Naungan & Rahmat Allah. Selamat Hari Raya & Ma'af Zahir Batin...Take Care Dear! Wassalam...


  12. ~~~ kay ~~~ Says:

    salam aidil fitri
    maaf zahir & batin
    (^_^)


  13. AKUOKU Says:

    moeha,
    mereka ni semua kapitalis...mereka akan mengaut untung dari apa saja waima mengeksploitasi cerita mereka2 yg boleh memberikan mereka pulangan lumayan..

    tapi salute dng anak2 muda di atas.. moeha dan akak juga bertuah di kelilingi oleh sahabat2 yg berhati mulia..


  14. Anonymous Says:

    odnotraxniki kz :(







    odnotrahniki ru 387295
    784 odnotrahniki ru
    odnotraxniki com 8734




  15. Anonymous Says:

    порно измена жены русское онлайн ))







    порно измена жены русское онлайн 394682
    419 онлайн порно фильмы измена жен
    реальная измена жены онлайн 7462


  16. Anonymous Says:

    эроклассники ру %PP







    эроклассники сом 765394
    842 эроклассники сом
    www эроклассники ru 5219


  17. Anonymous Says:

    эроклассники ру :)







    эроклассники 537492
    731 сайт эроклассники
    код активации эроклассники 3625



  18. Anonymous Says:

    календарь стрижки ногтей 2010 -







    лунный календарь стрижек 2010 июнь 917568
    281 лунный календарь 2010 стрижка волос
    календарь стрижек +на сентябрь 2010 9284



  • There was an error in this gadget

    Jangan menjerit tapi berbisiklah... Don't shout yet do whisper...


    ShoutMix chat widget

    Siapa tu?.. Who's there?..

    Yang Bertandang... Visitors...

    Website counter