Saudaraku... My Kins...

Tak Selesa? ... Not Comfortable?
Sila klik imej dan baca bahagian NOTE. Do click the image and read the NOTE



....
Kecewa, sedih, marah.... itu antara perasaan yang pertama si botak lalui bila email ini dititip. Si botak menulis skrip iklan bagi sebuah syarikat yang menawarkan khidmat pembelian tiket bas antara bandar melalui panggilan telefon dan secara online.



....
Si botak sangat bersyukur kerana ada pihak lain yang meneliti skrip ini, dapat si botak belajar satu dua perkara baru. Namun, luluh hati ini pabila bahagian NOTE dibacakan oleh JAWS. Tak selesa dengan orang cacat?



....
Ini bukan kali pertama perkara sebegini menembusi gegendang telinga si botak. Pernah satu ketika, si botak mengajar di sebuah pusat tusyen, bekas pengurusnya yang sangat baik hati, menelefon. Dia menyampaikan berita pilu, ibunya yang juga penghidap kanser, kembali menemui Yang Paling Penyayang. Namun, ayat seterusnya yang sangat tajam, kata wanita yang halus tuturnya itu,



"ada kawan akak yang berpendapat, mak akak meninggal kerana kamu. Maklumlah kamu OKU. Bagi dia, OKU ni pembawa malang. Tapi akak langsung tak percaya! Tak ada siapa pun pembawa malang. Ini Takdir!"



....

Ini mentaliti kita. bukan semua namun segelintir. Sampai bila nak anggap kecacatan sebagai sial? Sampai bila nak nafikan kewujudan orang cacat? Sampai bila nak bercerai kerana anak yang lahir cacat? Sampai bila?


........................................................................................................................................


Disappointed, sad, enraged.... these were the feelings that surrounded si botak while JAWS read the email sent to si botak. Si botak wrote a commercial script for a company that offers new way to purchase intercity bus tickets, via phone and online.


....
Si botak was so grateful for there is another party to revise this script, si botak would be able to learn a thing or two. Yet, this heart crushed as JAWS read the NOTE. Not comfortable with the disable?


....
This is not the first that such words emblezoned into si botak's ear. Once, si botak was teaching in a tuition centre, a kind manager who once worked there called, as to pass a bitter news, her mum who happened to be a cancer patient, moved on to meet The Most Compassionate. Her last sentence though, was as sharp as a knife, plunged into si botak's heart, deep.


....
"there was a friend, who thinks that my mum passed away because of you. You know, because you are a disable. Disables are jinx to her. Yet, i didn't buy it. There is no such thing as a jinx. This is destiny!"


....
This is our mentality, not entirely still some of us is holding on to this. When will we stop assuming disability as a jinx? When will the disable finally shall be acknowledged? When will the divorce due to the blessing of a disabled child ceased? When?
39 Responses
  1. waterlily Says:

    Salam Adik Botak,

    Kakak gembira melihat kamu menulis semula. Smoga kamu terus sihat untuk menulis sesuatu yang seperti ini.

    Kakak ini juga ingin menulis. Biarlah secara fiktif. itu yang akak mampu.

    Entri "Yaya si kupu-kupu" itu adalah sebahagiannya kisah hidup kakakmu ini.

    Dulu2 akak masih ingat bagaimana akak dilarang lalu di belakang orang yang mengandung.

    Sedih sungguh kan? Tidak mau lagi menoleh ke belakang. Namun sukar nak lupa kenangan silam.


  2. sungguh x patut orang yg mengatakan orang cacat pembawa malang. saya doakan kesejahteraan buat OKU sekalian dan banyakkan lah bersabar. saya percaya setiap orang mempunyai kelebihan dan kekurangan.


  3. cakapaje Says:

    Salam Muha,

    Adik ku, dikau memang berhak merasa marah seandinya nota itu disebabkan mentaliti manusia yang berfikiran sempit. Juga, dengan manusia lurus seperti bahlul (bahlul ni bukan kata cacian kerana ianya sebenarnya nama seorang manusia yang teramat lurus) mengeluarkan kata kata tanpa berfikir dan seperti menyanjungi diri. Namun adik ku, dikau janganlah bersedih seandainya script itu ditolak atau diubah beberapa kali. Dalam dunia pengiklanan, ini kami namakan ding-dong.

    Maksud ding-dong adalah perubahan pada idea atau skrip atau storyboard yang sesatu agensi persembahkan pada client, dan perlu diubah beberapa kali sehinggalah client itu puas hati. Ini baru kat clienet, kat production house lain cerita pula!

    Apapun, syabas! Sekarang saya dan Muha ada persamaan lagi - saya juga dulu copywriter untuk industri pengiklanan.

    Tabahkan hati dan teruskan perjuangan. Jika perlu brainstorming atau kritikan untuk skrip, insyAllah, saya berikan.

    Cuma, pastikan Muha membaca brief client terlebih dahulu untuk mengetahui apa sebenarnya yang mereka mahu. Kemudian, baru fikirkan konsep.


  4. Salam Moeha,

    People always judge a book by its cover - always will be. Whether it is true or not, never be the question at that moment. The metality of human being is simple. Certain people has a very different state of mind. They always assume for the worst.

    The easiest way to handle it is just let others' bad perception goes. It just doen't worth it :) Have a great life Moeha,

    Haaziq


  5. Zarina MR Says:

    dulu2 kita peluk cium cam adik beradik, takde pape pun. kan? kan? kan? :D

    take care dear...


  6. mOEha Aziz Says:

    salam kak lily,

    adik botak akak ni tahu yang yaya tu akak...

    kita kena buktikan pada diaorang yang mereka silap... :)

    saya tahu yang akak dah berjaya... :)


  7. mOEha Aziz Says:

    salam cik mangosteenskin,

    tq... saya pun doakan awak sekeluarga juga.... :)


  8. mOEha Aziz Says:

    salam ya akhi,

    terima kasih.. seronok rasanya bila ada yang nak menolong.... :)


  9. mOEha Aziz Says:

    Salam haaziq,

    thanks dear... not too worry.. i wont let no one to tear me down with their mean words... :)


  10. mOEha Aziz Says:

    Salam Kak Ina,

    yup yup yup... betul tu... hehehe


  11. seaweed Says:

    Salam Muha,

    I've got your links from Shah, ada suatu masa kadang2 manusia nie, memang angkuh dengan apa yang dia akan tetapi dia lupa semuanya hanyala sementara. Bersabar yer.

    Lily








  12. Anonymous Says:

    [url=http://profiles.tigweb.org/cibife70]kamagra oral jelly[/url]
    [url=http://profiles.tigweb.org/nabade70]cheapest uk supplier kamagra[/url]

    [url=http://profiles.tigweb.org/letemufu76]kamagra pussy[/url]
    [url=http://profiles.tigweb.org/nadide56]pattaya kamagra[/url]
    [url=http://profiles.tigweb.org/temimubo54]kamagra soft tab[/url]
    [url=http://profiles.tigweb.org/temeca69]legal kamagra[/url]
    [url=http://profiles.tigweb.org/temituma99]kamagra gel effects[/url]

    http://profiles.tigweb.org/cemaba93
    http://profiles.tigweb.org/nabade70













  13. Anonymous Says:

    Наткнулся сайт в интеренете. Сразу впоследствии регистрации дают [b]халявные 100$[/b].
    Я уже получил. Спешите и Вы http://www.bidbroker.org


  14. Anonymous Says:

    виагра в аптеке :-(







    виагра купить 761524
    472 виагра для мужчин
    купить виагру в москве 1347


  15. Anonymous Says:

    сиалис препарат -)







    где купить сиалис 945281
    974 сиалис стоимость
    дженерик сиалис купить 3258


  16. Anonymous Says:

    Шины и диски на любой вкус shinway ru. Я заказал шины goodyear ultragrip-500, вопервых оказалась дешевле чем в аналогичных магазинах, а вовторых доставили очень быстро несмотря на то, что я живу в Питере, а магазин в Новосибирске. Всем рекомендую очень хороший [url=http://www.shinway.ru/]интнрнет-магазин[/url].


  17. Anonymous Says:

    randki w internecie ;-)







    randki w poznaniu 168457
    143 randki z internetu
    randki sympatie 4983


  18. Anonymous Says:

    бесплатные однотрахники %)







    порно однотрахники 367598
    538 однотрахники видео бесплатно
    однотрахники ру 8147


  19. Anonymous Says:

    Thanks for an idea, you sparked at thought from a angle I hadn’t given thoguht to yet. Now lets see if I can do something with it.


  20. Anonymous Says:

    Вот новейшие киноленты что я нашла в на сайтах из рабочих


  21. Anonymous Says:

    Добрый день, перерыла весь интернет, очень много вакнсий, но реальных вакансий очень мало. Либо уже взяли человенка на работу, либо зарплата не очень. Кто какими сайтами пользуется, подскажите пожалуйста


  22. Anonymous Says:

    Варез - качай всё бесплатно.


  • There was an error in this gadget

    Jangan menjerit tapi berbisiklah... Don't shout yet do whisper...


    ShoutMix chat widget

    Siapa tu?.. Who's there?..

    Yang Bertandang... Visitors...

    Website counter