Saudaraku... My Kins...

Aiyah, Manyak Lemah Sey!!! Alas, It's So Weak!!!

Si botak sedang berjeda (pinjam kata kata Syed Munawar, Di Luar Lingkungan) selepas berbuka puasa. Maklumlah terlebih minum air jadi perut agak meragam. Padan muka si botak, dah dipesan berkali kali, "jangan minum air banyak masa berbuka. Nanti kembung perut." namun si botak masih gagal mengawal keinginan yang meluap luap itu.


Telefon berdering.

"Botak, sudah habis makan?" Ah Chin (tak tahu nama sebenar atau bukan) bertanya. Beliau merupakan saudara yang si botak temui dalam alam ini, alam maya. Tak punya blog. Namun sangat gemar melawat laman laman blog. Jangan terperanjat, satu hari mungkin kalian akan sedar kehadiran Ah Chin di laman anda dengan kata katanya yang sangat telus (tak ada lapik lapik lagi :>)

"Gua ada ikut lu pi itu blog Lawyer Kementelian ???. Gua ada baca itu entry pasat gaji. Lu ada kasi komen dan ada pulak olang sudah marah marah."


Alamak! Nampak gayanya si botak terpaksa dengar Ah Chin berleter.


"Lu ah, kasi komen manyak bodoh wo! Apa lu cakap ada betul tapi ada juga salah. Ini problem ah, bukan orang gomen yang salah 100%. Mereka ada salah tapi salah yang paling besar itu SISTEM ma."

Si botak diam cuma. Kalau dengan Ah Chin, baik jangan menjawab. Nanti sampai sahur dia akan berleter.

"Kita sekarang ah, mahu sambut itu Hari Merdeka. 53 tahun. Tapi tengok kita punya gomen punya SISTEM. Tak penah berubah. Sama saja dari dulu sampai sikarang. Wa sudah lebih umur dari Merdeka. Wa masih tengok sama saja."

Si botak tetap diam. Maklumlah tona suara Ah Chin makin tinggi.

"SISTEM kita sangat teruk wo. Bukan saja gaji, apa apa tender punya bayar lambat jugak masuk. Lu masih lupa ah? Lu punya bayaran dari itu stesen TV mana ada lagi. Sudah berapa tahun ma?"
Si botak kagum. Ah Chin masih ingat bual bual kecil kami beberapa bulan lalu.

"Gua talak faham ini satu benda. Bila gomen jadi swasta ah, macam itu TNB, TELEKOM, tak ada pulak lagi ini problem wo. Ini pasat ah, gua tau, SISTEM itu yang ada problem ma. Gua malu wo, dengan wa punya sedara dari Singapore. Kita punya gomen ah, manyak ek, cakap ICT la apa la, tapi mau bayar duit olang manyak susah. Mau duit olang, manyak senang pulak, takda apa apa SG SG. Kita punya gomen punya SISTEM ah, aiyah, manyak lemah sey!!!

Si botak tersenyum panjang. Perbualan dah lama tamat. Namun kebenaran dalam ayat Ah Chin yang tunggang terbalik menyengat di takar fikir. Sampai bila kerajaan kita nak perbaiki perjalanan SISTEM PENTADBIRAN AWAM? Sampai bila rakyat nak kena tanggung semua KARENAH BIROKRASI?


.............................................................

Si botak is resting after break fasting. Drank for too much thus had to bear the uncomfortness of the tummy. Serve si botak right, how many times have been told, "don't drink for too much during break fasting. You might be bloated." Yet si botak still failed to curb the burning desire.

The phone rang.
"Botak, have you done eating? Ah Chin (not so sure whether the name is true or not) asked. He is one of the new aquaintainces that si botak stumbled upon in this world, the cyber world. Doesn't own any blogs. Still he loves visiting various blogs, Don't be surprised if one day you guys might stumble upon him in your blogs with his blunt words.

"I have followed you to
??? Ministry's Lawyer blog. You commented on one entry on payment and pissed somebody off"

Oh my! It seemed that si botak will have to listen to Ah Chin's lecture.

"You ah, gave a very stupid comment wo! What ever you said, has pro and con. This problem is not entirely the goverment servant's fault. They might be at fault yet it is the SYSTEMS that is so flawed ma."

Si botak remained silent. With Ah Chin it is better to be quiet and do not back talk. If not, he might be nagging till dawn.

"We now ah, is about to celebrate our 53rd Independence Day. Yet look at our government's SYSTEMS. Never been truly changed. It is still like years before. I'm much more older than the Independence Day. I couldn't help it but to conclude that it has not really changed yet."

Si botak remained silence. It was because Ah Chin's voice reaching the higher pitch.

"Our SYSTEMS is very bad wo. Not only the wages, yet any tenders' payment would be extremely late. Have you forgotten ah? You payment from a TV station is still no where to locate. How many years already ma?"

Si botak was impressed. Ah Chin still remember our little chat many months ago.

"I would never understand one thing. When any government agencies converted to be a private body, like those TNB, TELEKOM, this type of problem seemed to disappear. This is why i'm so sure that it is the SYSTEMS that has extremely serious flaws. I'm so embarassed wo, to my relatives in Singapore. Our government ah, is so pompous ek, proudly mentioning ICT la other fancy stuffs la, yet to pay other people's money is so difficult. When they want people's money, everything all of the sudden be so easy, there will be no SG SG. Our government SYSTEMS ah, alas, so weak sey!!!

Si botak smiled. The conversation had long ended. Yet the truth in Ah Chin's words lingers in si botak's mind. When will our government fix the flow of our PUBLIC ADMINISTRATION SYSTEMS? When will the people be free from the REDTAPES?
11 Responses
  1. umi_e Says:

    kak e pun bersetuju bahawa 'sistem' pemerintahan dan pelaksanaannya yang lemah.

    * lihat saja contong pelajaran BI utk maths & sains - konon nak jadikan rakyat Msia lebih baik dalam bahasa Inggeris, ternyata sama juga tahapnya - semua ini kerana sistem yang lemah!


  2. ~~~ kay ~~~ Says:

    أول شهر رمضان رح وآخره عتق من النار مة وأوسطه مغفرة
    Ertinya: awal bulan Ramadhan adalah rahmat , pertengahannya keampunan dan akhirnya ialah pembebasan dari Neraka.

    selamat berpuasa.


  3. arsaili Says:

    salam..selamat berpuasa bro...bila berbuka minum air panas dulu...kemudian baru air sejuk....moga ramadhan kali ini lebih baik


  4. xiiinam Says:

    moEha...
    Minum banyak sangat waktu berbuka, SISTEM badan pun boleh jadi LEMAH juga...apatah lagi kalau berais...


    Selamat meneruskan perjuangan....


  5. areQue Says:

    salam moeha n nizam...

    huikssss??????pomot blog koi kew???

    huahauauahuaaua...hilangk tesnsion jap..tu jln2 tgk blog yg blm smpt sy bls kunjungannya...

    saya baru habis meeting tentang akta oku..

    dan bbrapa amendment akan dibuat pd akta oku tersebut..brsbrlah, byk pihak yg kna tegur td sbb tak alert dgn keadaan ini..

    pasal gaji, rq dah mls komen...sakit hati..

    tp itulah..
    sistem yg tak jelas dan byk buang masa...

    doakanlah nasib2 oku terbela ok..:)


  6. Salam,
    Muha,

    Dalam mengomen kita perlu amat teliti sebenarnya. Apa yang kita perkatakan akan kekal di alam maya dan sesiapa pun boleh menafsirkan apa-apa jua. Pengalaman mengajar saya.

    Namun sistem pentadbiran di Malaysia tidak mampu berkecuali dari karenah birokrasi dan lain-lain situasi kerana yang menjalan kerja adalah manusia. Pelbagai sistem boleh diperkenalkan namun jika pelakunya tidak mahu menuruti lalu bagaimana lagi?

    Inilah prinsip asas dalam Islam, kita bertanggungjawab atas diri kita sendiri dan juga sistem hidup. Panduan sudah diberi, tepuk dada tanya selera..


  7. Basuh Baju Says:

    birokrasi mmg meyusahkan kan?


  8. itu pasat wa punya abah sudah 20 tahun naik turun itu tangga pejabat tanah wooo!!


  9. Salam Anak Pak Aziz,

    "birokrasi sememangnya melingkari kehidupan harian kita, kalau hari ini orang di sekeliling kita yang terkena, esok lusa kita sendiri turut sama melalui perkara yang sama".


  10. sutera putih Says:

    huaaaaa,,,
    birokrasi...


  11. CT Says:

    Salam mOEha

    auntie 'Link' you juga ok & Thanks kerana 'Link' auntie...besaq hati chek! :))


  • There was an error in this gadget

    Jangan menjerit tapi berbisiklah... Don't shout yet do whisper...


    ShoutMix chat widget

    Siapa tu?.. Who's there?..

    Yang Bertandang... Visitors...

    Website counter